Pelihara banyak budgie, jangan bela seekor sahaja

Selaku breeder dan utk melariskan lagi burung2 ni dipasaran.saya galakkan beli lebih dari seekor, malah lebih elok jika beli lebih dari sepasang. Budgie antara burung yang masih murah dijual dipasaran sekarang ini. Jadi tidaklah terlalu beban jika membeli lebih dari sepasang.


Sebenarnya bukan itu tujuan utama memelihara lebih dari sepasang. Ada sbb lain. Budgie secara semulajadi hidup berkumpulan. Semua aktiviti dibuat secara kumpulan. Makan berkumpulan, terbang berkumpulan dan membiak pun berkumpulan.Saya selalu memerhatikan aktiviti burung2 ini setiap hari. Makanan diatas lantai tidak terusik jika tiada seekor budgie yg makan dahulu. Tetapi bila seekor sudah turun makan, yg lain pun akan ikut turun makan. Malah jika ade seekor yg hinggap di tangan saya, yg lain pun akan turut mengerumuni saya.

Perkara ini memang remeh, tetapi tidak jika anda hendak mula membiak budgie. Selain nestbox, budgie yg hendak dibiakkan mestilah berasa selamat. Lagi byk budgie kita ada lagi selamat burung itu rasa dan lagi cepat dia akan mula membiak.

Walaupun  budgie suke dgr burung budgie lain utk berasa selamat, tetapi budgie sgt territorial bila mula bersarang. Budgie betina terutamanya akan bergaduh berebut nestbox dan kalanya menyebabkan kecederaan serius.

Jadi Bagaimana?

Kebiasaannya breeder mengasingkan sepasang budgie utk setiap sangkar. Selain asingkan anda boleh juga meletakkan budgie anda dlm aviary yg luas. Apa pun pilihan anda... budgie yg matang akan cepat membiak dlm keadaan begini. Selamat berjaya..

4 comments:

 1. sy nk tahu cmne nk kenal jantina coakatiel

  ReplyDelete
  Replies
  1. Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI
   Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

   Delete
 2. budgie breeder MAS seekor berape ???

  ReplyDelete
 3. ada jual burung budgie tak n boleh hantar ke bintulu,sarawak tak..kalau boleh berpa sepasang n nie no sya 0148875698 kalau ada mesej atau whatsapp saya

  ReplyDelete